De jongvolwassenen van nu, beter bekend als Generatie Z, staan voor belangrijke keuzes. Sommigen beginnen aan hun eerste job, anderen kiezen voor een studierichting, en velen worden steeds onafhankelijker van hun ouders.
Wat ze ook doen, de beslissingen die jongvolwassenen in deze periode maken, hebben vaak een blijvende impact op hun toekomst.
In de nasleep van de pandemie staat het mentaal welzijn van jongvolwassenen steeds meer onder druk. Stress, onzekerheid en prestatiedruk blijven toenemen en steeds meer jongeren worstelen met hun mentale gezondheid. Recente cijfers tonen dat het aantal jongeren met angst- en depressiesymptomen meer dan verdubbeld is, en dat steeds meer jongeren nood hebben aan psychologische begeleiding.
Waarom lukt het sommige jongeren moeiteloos om hun plek in de samenleving te vinden, terwijl anderen vastlopen en met mentale moeilijkheden te maken krijgen?
In een nieuw onderzoek willen we bovenstaande vraag beantwoorden. Hiervoor volgen we een grote groep jongvolwassenen (18 - 21 jaar) gedurende 3 jaar, om beter te begrijpen hoe zij omgaan met allerlei uitdagingen.
We richten ons hierbij op twee belangrijke processen: