Ons team
Peter Prinzie doet vooral onderzoek naar determinanten van opvoeding en ontwikkeling vanuit een levensloopperspectief. Met zijn team focust hij op het welbevinden van jongvolwassenen.
Hij is auteur en medeauteur van meer dan 150 (inter)nationale publicaties.
Bart Soenens doceert vooral in het domein van de Ontwikkelingspsychologie. Zijn onderzoek focust op de rol van ouderlijke opvoeding in de psychosociale ontwikkeling van kinderen en adolescenten. Hij bestudeert daarbij zowel dimensies van opvoeding die bevorderlijk zijn voor ontwikkeling als opvoedingsdimensies die ontwikkeling kunnen fnuiken. In recent werk staat de beleving van het ouderschap en het welbevinden van ouders zelf centraal.
Doctoraatsstudenten
Haar werk richt zich op de ingewikkelde dynamiek tussen persoonlijkheid, persoonlijkheidsontwikkeling en de ontwikkeling van pathologische persoonlijkheidstrekken, evenals de cruciale rol van ouderschap in deze processen. Met haar onderzoek wil ze bijdragen aan een dieper begrip van persoonlijkheidsontwikkeling en de implicaties daarvan voor geestelijke gezondheid.
Bente is geïnteresseerd in de ervaringen van (jong)volwassenen die op het punt staan om ouder te worden of die al kinderen hebben. Haar onderzoek richt zich zowel op de ouders, als op de ontwikkeling van hun kind(eren) en hun onderlinge interacties. Het ouderschap brengt namelijk uitdagende taken met zich mee, en Bente wil graag onderzoeken hoe ouders en hun kinderen hiermee omgaan. Zij zal dus hoofdzakelijk bijdragen aan het Generatie 3.0 project.
Postdoctoraal onderzoekers
Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van virtual reality-interventies om het welzijn en de mentale gezondheid van mensen te verbeteren. Ze ontwikkelt technologieën die jongvolwassenen kunnen helpen in hun overgang naar volwassenheid, met focus op hoe deze technologieën mensen kunnen helpen bij het leren omgaan met emoties en de ontwikkeling van hun identiteit. Khawla's werk maakt de brug tussen psychologie en technologie om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren, waarbij de gebruikers en hun ervaringen centraal staan.
In haar onderzoek focust Nele zich voornamelijk op hoe ouders en jongeren elkaar wederzijds beïnvloeden. Meer specifiek onderzoekt ze hoe opvoeding een impact heeft op de ontwikkeling van kinderen en adolescenten, en hoe gedrag van kinderen en adolescenten een bepaalde opvoeding bij hun ouders uitlokken.
Bram doet vooral onderzoek naar hoe mensen hun emoties proberen te beïnvloeden. Zo onderzoekt hij welke strategieën mensen gebruiken om de intensiteit van emoties te veranderen, hoe (of van wie) kinderen die strategieën leren, en of het gebruik van sommige strategieën samenhangt met het emotionele welzijn van mensen.
Datamanager
Binnen dit project zet Charlotte zich voornamelijk in voor de optimalisatie en het efficiënte beheer van onderzoeksdata. Ze is ook betrokken bij onderzoek gerelateerd aan het ouderschap. Daarnaast werkt Charlotte als klinisch psycholoog, waar ze kinderen met ontwikkelingsmoeilijkheden en hun ouders begeleidt. Charlotte combineert haar klinische ervaring en wetenschappelijke kennis om gezinnen te ondersteunen bij de uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt.
XR-developer
Gaël richt zich op het ontwikkelen van AR- en VR-applicaties voor diverse doeleinden. Hier benut hij zijn uitgebreide kennis van gamedesign en technologieën om krachtige en innovatieve ervaringen te creëren.
Samenwerkingen
Samen met het EMULab team bestudeert hij mens-technologie interacties door methoden en theorieën uit de sociale en cognitieve psychologie, neurowetenschappen, communicatiewetenschappen en engineering samen te brengen. Hij houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek naar het ontwerpen van elektronische/digitale producten met een focus op (neuro)ergonomie, objectieve/impliciete metingen van gebruikerservaring en psychologische fenomenen zoals stress, mentale inspanning, flow of andere cognitief-affectieve toestanden.
De afgelopen jaren heeft hij samen met het team ook het XR-framework “ExperienceTwin” uitgewerkt, dat toelaat menselijk gedrag te capteren in XR-applicaties.
Zijn onderzoek richt zich op het ontwerp van interacties tussen mens en technologie (Interaction Design). Dit omvat zowel de fysieke als de digitale aspecten van toekomstige producten, zoals waargenomen door gebruikers. De nadruk wordt gelegd op nieuwe methoden voor prototyping en het ontwerpen van user interfaces. De afgelopen jaren werd er samen met Klaas Bombeke gewerkt aan een XR-framework genaamd "ExperienceTwin" om menselijk gedrag te meten tijdens XR-belevingen. Voor meer informatie, kijk op www.experiencetwin.org
Momenteel werkt Amandine als junior onderzoeker bij imec-mict-UGent. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een virtual reality-interventie voor jongvolwassenen, met als doel stress en angst te verminderen.
Internationale samenwerkingen
Het onderzoek van Henning en zijn team in Harvard richt zich op de ontwikkeling van het kind. Daarbij werkt hij vooral met data van grote cohorten, zoals Generation R, waar hij velen jaren het gedragsonderzoek heeft geleid. Henning probeert methoden uit de epidemiologie, psychologie, neuroscience en sociale wetenschappen in zijn werk te integreren.
In haar promotieonderzoek doet Lea onderzoek naar de link tussen zowel normale als maladaptieve persoonlijkheid en identiteit bij jongvolwassenen.
In de loop van zijn carrière heeft Guus Smeets zijn onderzoeksfocus deels verlegd naar onderwijsonderzoek binnen het hoger onderwijs.
Door het ontwerp van een onderwijsinnovatie in het masterscriptie-traject, die hij samen met Peter Prinzie in 2020 invoerde, is Guus betrokken geraakt bij De Vlaamse Studie. Samen hebben ze tientallen masterstudenten binnen dit project begeleid. Daarnaast zijn ze samen promotor van een aantal PhD-projecten die direct voortkwamen uit deze masteronderzoeken.
In her research, Arousha focuses on how abnormal personality can impact the negative side of identity exploration and development in emerging adults. Specifically, she uses facet-level approaches to identify specific abnormal personality facets that contribute to ruminative exploration. With a strong interest in supporting the mental health and well-being of emerging adults through research and practice, her research aims to develop detailed insights and interventions that help them navigate personality and identity-related challenges.
Linda werkt als psycholoog in de klinische praktijk. Zij behaalde master klinische psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en haar master klinische neuropsychologie aan de Universiteit Leiden. Bij het dr. Leo Kannerhuis biedt zij hooggespecialiseerde diagnostiek en behandeling aan volwassenen met autisme in combinatie met andere psychische problemen, wanneer eerdere behandelingen niet of onvoldoende effect hebben gehad. Naast haar klinische werk is Linda betrokken bij de Vlaamse studie.
Linda's huidige onderzoek richt zich op de impact van social media op het welzijn van jongvolwassenen. Ze onderzoekt de directe relaties tussen tijd besteed aan social media, social media stress, zelfregulatie falen en subjectief welzijn. Daarnaast onderzoekt ze hoe de Big Five persoonlijkheidskenmerken deze relaties beïnvloeden en of er een optimale hoeveelheid tijd is die aan social media moet worden besteed. Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten in hoe social media, persoonlijkheid en welzijn met elkaar samenhangen, met als doel bij te dragen aan het begrip van hoe de kwaliteit van leven van mensen kan worden verbeterd op basis van hun persoonlijkheidsverschillen.
Julia’s academic and professional journey includes a research internship with the FSPPD Project, followed by a research assistantship. In her research she investigates the longitudinal relationship between internalizing problems and abnormal personality. Her facet-level design, the first of its kind in the field, aims to uncover the nuanced relationship between personality development and internalizing problems. Her research aims to provide deep insights into the complex pathways of personality development, particularly in individuals with internalizing problems, to inform future interventions and treatments.
Rita’s research focuses on the relationship between emotion regulation and personality, aiming to understand how these factors influence individual behaviour. Through this research, she hopes to contribute to a deeper understanding of psychological processes and their implications for mental health interventions, while also gaining insights she can apply in clinical practice.